Medycyna naturalna

Olej z czarnuszki – właściwości oleju z czarnego kminu

• Bookmarks: 21


Czarnuszka, a w szczególności jej owoce i pestki, zawierają wiele dobroczynnych składników. Właściwości czarnego kminu znali już starożytni, najczęściej z dobrodziejstw tej rośliny korzystali Starożytni Egipcjanie, dlatego czarnuszka często nazywana jest złotem faraonów. Obecnie z jej cennych właściwości korzystamy, stosując zewnętrznie i pijąc olej z czarnuszki. Dowiedz się, na jakie dolegliwości polecany jest olej z czarnuszki i jak przemycić go do codziennej diety.

Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Po olej z czarnuszki najczęściej sięgają alergicy oraz osoby uskarżające się na częste infekcje górnych dróg oddechowych. Olej z czarnuszki wspomaga również leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Takie właściwości czarnuszka zawdzięcza najcenniejszemu składnikowi – olejkowi eterycznemu.

Olej z czarnuszki, jak inne oleje roślinne, zawiera dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego. Regulując poziom cholesterolu, olej z czarnuszki chroni przed miażdżycą i chorobą wieńcową. Ponadto produkt ten obniża ciśnienie krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają również pracę układu nerwowego.

Po olej z czarnuszki warto sięgnąć także w przypadku problemów z układem trawiennym. Niestrawności, refluks, a nawet wrzody żołądka lub dwunastnicy można łagodzić, regularnie spożywając olej z czarnuszki. Co ciekawe, olej z czarnuszki skutecznie zwalcza Helicobacter pylori, groźną dla układu pokarmowego bakterię, która nieleczona skutkuje wrzodami żołądka.

Udowodniono również, że olej z czarnego kminu znacznie poprawia odporność. Takie właściwości posiadają wszystkie oleje roślinne, które należy wdrażać do codziennej diety. Duża zawartość antyoksydantów w oleju z czarnuszki chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, które szukając wolnego atomu, niszczą napotkane na drodze komórki, przyspieszając procesy starzenia oraz doprowadzając do chorób, w tym tak poważnych, jak choroby nowotworowe. Należy więc dostarczać organizmowi różnorodnych antyoksydantów – dzięki temu unikniemy stresu oksydacyjnego.

Olej z czarnuszki – właściwości kosmetyczne

Olej z czarnuszki znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Stosowany zewnętrznie na skórę trądzikową, na łupież, liszaje, a nawet AZS redukuje objawy, a w przypadku niewielkich zmian całkowicie zwalcza problem. Sprawdza się też jako środek przeciw wypadaniu włosów oraz przyspieszający ich porost. Można wykorzystywać go do olejowania włosów, można kilka kropli dodać do szamponu lub stosować na umyte włosy. Wsmarowując olejek z czarnuszki w mokre włosy, zapewnimy im nawilżenie i odżywienie, z kolei stosowany na suche kosmyki chroni je przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, jak wiatr, słońce czy smog.

Olej z czarnuszki można spożywać do 3 miesięcy od jego tłoczenia. Olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno, jest nierafinowany, dlatego nie należy poddawać go obróbce cieplnej. Ze względu na specyficzny smak poleca się mieszać go z innym olejem roślinnym. Przechowywać należy go zarówno przed otwarciem, jak i po otwarciu, w lodówce.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Pro Aktiv.

comments icon0 comments
0 notes
23 views
bookmark icon

Write a comment...

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *