Olej lniany to produkt, który warto uwzględnić przy ustalaniu swojego codziennego menu. Zawiera bowiem wiele składników, dzięki którym możemy cieszyć się zdrowiem bez większych wyrzeczeń. Przyrządzając więc codzienne posiłki, dbajmy, by znalazł się w nich właśnie olej lniany lub inne oleje roślinne o podobnych właściwościach. Właściwości zdrowotne obu tych roślinnych olejów są nieocenione!
Dlaczego warto jeść polskie superfoods?
Olej lniany, a także olej rzepakowy to najłatwiej dostępne, niezwykle zdrowe produkty spożywcze, które zaliczamy do polskich superfoods. Sięgając po nasiona chia, jagody Goji czy spirulinę, często zapominamy, że zdrowej żywności nie musimy szukać spośród tych sprowadzanych z innego kontynentu – dostępna jest na miejscu. Co ciekawe, coraz więcej dietetyków podkreśla, że jadłospis należy układać z produktów regionalnych, a dania kuchni z całego świata powinny stanowić jedynie urozmaicenie codziennych posiłków. To właśnie rodzime produkty działają najlepiej na nasz organizm, dla którego egzotyczne składniki dań mogą być nie lada wyzwaniem – szczególnie dla naszego układu trawiennego.
Olej lniany – właściwości zdrowotne i kosmetyczne
Olej lniany, którego bogactwem możemy cieszyć się także w Polsce, znany jest niemal na całym świecie. Jego właściwości zdrowotne już w IV wieku p.n.e. doceniał ojciec medycyny, Hipokrates. Przez niektórych określany mianem płynnego złota, olej lniany składa się w 45% z tłuszczów, w zdecydowanej większości z tłuszczów nienasyconych. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza przede wszystkim:
- Wielonienasyconym kwasom tłuszczowym – biorą udział w transporcie lipidów we krwi, w tym również cholesterolu, a także w metabolizmie cholesterolu, dzięki czemu spożywanie oleju lnianego jest skutecznym sposobem na walkę z podwyższonym cholesterolem i utrzymaniem jego prawidłowego poziomu. Ponadto wielonienasycone kwasy tłuszczowe są głównym budulcem wszystkich błon komórkowych. Kwasy Omega-3 i Omega-6 i inne tłuszcze nienasycone regulują wiele procesów życiowych, między innymi pracę ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego oraz układu sercowo-naczyniowego.
- Witaminie E – jeden z silniejszych antyoksydantów, który zapobiega działaniom wolnych rodników, które szkodzą naszemu organizmowi, wywołując wiele groźnych chorób (również nowotworów). Wieloletnie badania wykazały, że witamina E znacząco obniża ryzyko choroby wieńcowej i innych chorób układu krążenia, a także obniża poziom cholesterolu. Witamina E znana jest również z dobroczynnego wpływu na skórę, włosy i paznokcie.
W związku z dużą zawartością witaminy E, olej lniany warto wykorzystywać do sporządzania naturalnych kosmetyków. Odrobina oleju lnianego i fusy z kawy dadzą doskonale działający peeling do skóry całego ciała (w tym głowy). O zastosowaniu oleju lnianego przeczytacie w książce Olej lniany Iwana Nieumywakina.
Pamiętać należy, że olej lniany tłoczony jest na zimno, dlatego nie nadaje się do smażenia. W kuchni wykorzystujmy go do skrapiania sałatek lub komponowania sosów na zimno. Do smażenia wybierajmy zaś olej rzepakowy. Olej lniany należy przechowywać w lodówce, również w sklepie, dlatego nie kupujmy oleju lnianego, który stoi na półce.
Tagi: olej lniany właściwości, olej lniany na cholesterol, olej lniany tłoczony na zimno
3 thoughts on “Olej lniany – właściwości zdrowotne olejów roślinnych”