Diety dla sportowców

Odżywki białkowe

• Zakładki: 111


Odżywki białkowe są przeznaczone do zwiększenia masy mięśni oraz redukcji tkanki tłuszczowej, a więc stosują je głównie sportowcy. Producenci najczęściej produkują je z popularnej serwatki: koncentrat białka serwatki – Whey Protein – polecany jest szczególnie dla osób zaczynających rozbudowę mięśni. Zawiera on białka, które są dobrze rozpuszczalne i przystępne w smaku. Istnieją  izolat białka WPI i hydrolizat białka WPH. Wszystkie 3 frakcje produkowane są z tego samego surowca-mleka. Sprawdź, czym są koncentraty białkowe, poznaj ich charakterystyki.

Odżywka białkowa

Z odżywek białkowych najczęściej korzystają sportowcy, którzy już po kilku porcjach, nie potrafią zrezygnować z wypicia szejka w ciągu dnia. Najlepiej je spożywać po treningu. Hydrolizat białka serwatki i izolat białka są polecane osobom, które chcą szybko zwiększyć masę mięśniową. Odżywki rozkładają białko na aminokwasy, które wspomagają proces budowania masy mięśniowej i spalanie tłuszczu. 

Koncentrat białka serwatkowego

Obecne koncentraty te mają bardzo dobrą renomę. Są to produkty o zawartości od 30% do 80% białka. Białka serwatkowe posiadają leucynę, należącą do grupy BCAA, aminokwasów. Białko serwatkowe jest mało zasobne w węglowodany i tłuszcze, zawiera natomiast sporą ilość proteiny, czyli białek prostych. Ponadto serwatka występuje w formie proszku. Sprawdź szerszą ofertę na – allnutrition.pl/kategoria-produktu/odzywki-bialkowe/.

Izolat białka

Izolaty białka są wysokobiałkowe, posiadają około ogromną zawartość protein. Polecane są w suplementacji białka, ze względu na szybkie wchłanianie. To oczyszczone z laktozy i tłuszczów mlecznych koncentraty.

 

Rodzaje odżywek białkowych

Wyróżniamy m.in. białko wołowe, jajeczne, ryżowe, sojowe, mleczne i serwatkowe. Białko serwatkowe wytwarza się z serwatki mleka.  Z mleka zaś wytwarza się kazeinę. Rodzaje odżywek białkowych to: izolat białka serwatkowego, hydrolizat białka serwatkowego, opisywany wyżej koncentrat (w 2. akapicie) i kazeina.

Przed i w trakcie wysiłku fizycznego powinno się zażywać białka, by zapobiec nie powstaniu mikrouszkodzeń w mięśniach oraz chcąc zwiększyć rezultaty treningu. Spożywanie białek po treningu aktywuje tkanki i komórki do odbudowy, przeciwdziała zmęczeniu oraz pomaga zapobiegać ewentualnym kontuzjom lub złamaniom.

Do wyboru można znaleźć takie smaki, jak: wiśnia, coconut, peanut butter, winogrono, porzeczka, truskawka, malina, czekolada, wanilia, ananas, pomarańcz, cynamon, toffi, ciastko, muffin, karmel, kawa, brzoskwinia.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
133 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *