„Od nadmiaru głowa nie boli” – taką prawdę głosi stare, ludowe przysłowie, bardzo chętnie powtarzane przez wiele mam i babć. Ale czy rzeczywiście? Okazuje się, że o ile nadmiar warzyw czy owoców nie jest szkodliwy dla organizmu, o tyle w przypadku nadmiaru sol... Czytaj dalej »
Obecność składników typu superfood w codziennej diecie dla wielu z nas stała się już niemal punktem obowiązkowym. Odżywcze i pełne antyoksydantów owoce acai, jagody goi, pozwalające utrzymać XX w najlepszej kondycji. Nie każdy wie, że bogate w składniki odżywc... Czytaj dalej »
Suplementy diety na dobre zagościły już w codziennej diecie wielu z nas. Bez względu na preferowany styl życia, wpieramy nasz organizm, stale dostarczając mu różnorodnych mikro i makroelementów. Jedną z substancji, których właściwości odkryto całkiem niedawno,... Czytaj dalej »
Ashwagandha – właściwości żeń-szenia indyjskiego W systemie ajurwedyjskim ashwagandha jest jedną z najważniejszych roślin. Zwolennicy jej zażywania przypisują jej wiele właściwości – część z nich potwierdzają badania naukowe. Z całą pewnością ashwagandha jest ... Czytaj dalej »
Smalec gęsi jest jednym z tych produktów, który po latach wraca do łask. Nasze babcie i prababcie chętnie stosowały go w kuchni, a jeszcze chętniej wykorzystywały go do leczenia niektórych schorzeń. Dowiedz się, jakie właściwości ma smalec gęsi i czy warto wpr... Czytaj dalej »
Kiszenie warzyw i owoców to jedna z najstarszych metod przedłużania ichtrwałości i świeżości. Dawniej był to jedyny sposób, aby urozmaicić swój jadłospis w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych płodów rolnych był ograniczony. Obecnie coraz więcej ... Czytaj dalej »
Zespół jelita drażliwego to choroba, której podłoże nie jest do końca znane. IBS zaliczane jest więc do chorób idiopatycznych. Niestety w krajach wysokorozwiniętych diagnozuje się coraz więcej przypadków – szacunkowo na zespół jelita drażliwego cierpi nawet 20... Czytaj dalej »
Długotrwałe siedzenie w domu nie jest korzystne dla zdrowia i figury. Spędzanie czasu w czterech ścianach sprzyja objadaniu się, a przy ograniczonej aktywności fizycznej może skutkować zwiększeniem masy ciała i pogorszeniem kondycji zdrowotnej. Brak możliwości... Czytaj dalej »
Fleksitarianizm to sposób odżywiania, który zdobywa coraz większą popularnością. Dieta fleksitariańska zapewnia nam bowiem duży komfort w układaniu codziennego jadłospisu. Na czym polega fleksitarianizm i jakie są korzyści ze stosowania tej diety? Dlaczego war... Czytaj dalej »
Każdego roku raporty na temat wagi Polaków pokazują przerażające dane. Otyłość jest problemem coraz większej liczby osób. Niestety walka z nadmiarowymi kilogramami wymaga poświęceń i wielu wyrzeczeń – a przynajmniej wiele osób odnosi takie wrażenie. Trudno się... Czytaj dalej »
Aloes od dawna znany jest ze swoich leczniczych właściwości. Stosowany wewnętrznie usprawnia pracę wielu narządów wewnętrznych, zaś używany zewnętrznie łagodzi rany i przyspiesza ich gojenie, a także działa zbawiennie na naszą cerę. Poznaj właściwości aloesu i... Czytaj dalej »
Olej lniany to produkt, który warto uwzględnić przy ustalaniu swojego codziennego menu. Zawiera bowiem wiele składników, dzięki którym możemy cieszyć się zdrowiem bez większych wyrzeczeń. Przyrządzając więc codzienne posiłki, dbajmy, by znalazł się w nich właś... Czytaj dalej »
Używamy ciasteczek!
Korzystając z tej strony akceptujesz ciasteczka , więcej.