Fleksitarianizm to sposób odżywiania, który zdobywa coraz większą popularnością. Dieta fleksitariańska zapewnia nam bowiem duży komfort w układaniu codziennego jadłospisu. Na czym polega fleksitarianizm i jakie są korzyści ze stosowania tej diety?
Dlaczego warto jeść mniej mięsa?
O negatywnym wpływie mięsa na nasze zdrowie słyszmy coraz częściej. Produkcja mięsa ma także bardzo negatywny wpływ na środowisko. Dlatego zarówno lekarze, jak i specjaliści od ochrony środowiska apelują, by mięso eliminować z naszej diety lub przynajmniej ograniczać jego spożycie. W związku z tym dużo osób sięga po dietę wegetariańską i dietę wegańską. Amerykanie i Europejczycy spożywają zdecydowanie za dużo mięsa, w dodatku w większości bardzo złej jakości. Mięso, które pochodzi z masowej produkcji, pełne jest antybiotyków i innych szkodliwych składników, które przyspieszają wzrost masy zwierząt hodowlanych. Niestety na takiej hodowli cierpią nie tylko zwierzęta, ale i ludzie. Spożywają mięso złej jakości szkodzimy nie tylko środowisku, ale również sobie samym.
Jednak dobrej jakości mięso jedzone w niewielkich ilościach nie jest szkodliwe. Jedząc mięso, dostarczamy nie tylko białko, magnez, cynk, fosfor i żelazo, które znajdziemy także w produktach roślinnych, ale również witaminy z grupy B. Witaminę B12 znajdziemy wyłącznie w mięsie, dlatego stosując dietę wegetariańską, witaminę tę należy suplementować.
Nasze przyzwyczajenia i preferencje kulinarne sprawiają, że nie wszyscy chcą całkowicie rezygnować z mięsa. Jak więc połączyć przygotowywanie posiłków mięsnych ze zdrowym odżywianiem? Odpowiedź na to pytanie przynosi fleksitarianizm – do zapoznania się z zasadami fleksitarianizmu zachęca dietetyk cateringu dietetycznego Dieta Figura.
Główne zasady fleksitarianizmu
![Musli dietetyczne](https://sportzdrowie.com.pl/wp-content/uploads/2020/02/musli-dietetyczne-1024x683.jpg)
Fleksitarianizm to sposób żywienia, po który powinny sięgnąć nie tylko osoby, które chcą ograniczyć spożycie mięsa. Stosowanie się do zasad fleksitarianizmu pomoże nam uchronić się przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, a także z niektórych z nich się wyleczyć. Nadmierne spożycie mięsa prowadzi bowiem do takich chorób, jak:
- miażdżyca
- choroba wieńcowa
- otyłość
- cukrzyca
- nadciśnienie
- nowotwory
Ponadto osoby, które jedzą zbyt dużo mięsa uskarżają się na złe samopoczucie, nawracające infekcje. Tłuszcz zwierzęcy, przede wszystkim ten pochodzący z czerwonego mięsa, zawiera dużo cholesterolu, który ma zgubny wpływ na nasz organizm. Dlatego lekarze i dietetycy zachęcają do ograniczania mięsa i zastępowania go produktami roślinnymi. Wystarczy, że mięso będziemy jeść 2-3 razy w tygodniu, a nie codziennie, by nasze samopoczucie i wyniki badań znacznie się poprawiły. Ważne jest także, by wybierać dobrej jakości mięso, z małych hodowli. Należy także zwracać uwagę na jakość pozostałych produktów. W diecie nie może zabraknąć białka, dlatego w naszych codziennych daniach powinny znaleźć się rośliny strączkowe, cieciorka, soczewica i tofu. Nie zapominajmy także o nienasyconych kwasach tłuszczowych, które znajdziemy w olejach roślinnych, pestkach dyni i słonecznika czy w orzechach. Każda dieta, również fleksitariańska, powinna być odpowiednio zbilansowana – tłumaczy specjalista z Dieta Figura.
Głównymi zaletami fleksitarianizmu jest:
- ograniczenie mięsa według własnych możliwości – mięso możemy jeść 2 razy w tygodniu lub 2 razy w miesiącu
- ograniczenie cholesterolu, który przyjmujemy głównie z mięsem
- ograniczenie ilości spożywanych kalorii – mięso, szczególnie mięso czerwone, jest bardzo kaloryczne, dlatego dieta fleksitariańska polecana jest często jako dieta redukcyjna
- zwiększenie świadomości na temat jakości jedzenia – oprócz zmniejszenia spożywanego mięsa głównym założeniem fleksitarianizmu jest bazowanie na produktach dobrej jakości
- duża swoboda – fleksitarianizm zakłada, że każdy z nas układa jadłospis według własnych upodobań, stosując się do głównych zasad
- ochrona środowiska – im mniej produkcji mięsa, tym mniejsze straty dla środowiska
Jeśli mamy wątpliwości, jakie fleksitariańskie posiłki przygotowywać na co dzień, możemy skorzystać z cateringu dietetycznego Dieta Figura. Dietetyk ułoży nam dietę, a kucharze przygotują posiłki na cały dzień zgodnie z dietetycznymi zaleceniami, wykorzystując wyłącznie wysokiej jakości produkty. Dzięki cateringowi nauczymy się, jak w życiu codziennym stosować zasady fleksitarianizmu, by następnie samodzielnie przygotowywać posiłki według zasad elastycznego wegetarianizmu. Na takie rozwiązanie decydują się także osoby, które nie mają czasu lub nie lubią gotować.
2 thoughts on “Na czym polega fleksitarianizm?”