Dieta

Smalec gęsi – właściwości tłuszczu z gęsi

• Zakładki: 333 • Komentarz: 2


Smalec gęsi jest jednym z tych produktów, który po latach wraca do łask. Nasze babcie i prababcie chętnie stosowały go w kuchni, a jeszcze chętniej wykorzystywały go do leczenia niektórych schorzeń. Dowiedz się, jakie właściwości ma smalec gęsi i czy warto wprowadzić go do swojej diety.

Smalec gęsi źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych?

Niegdyś na „tradycyjnym” smalcu smażono większość potraw. Gdy dowiedziono, że zawiera on przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo niezdrowe, tłuszcz ten zaczęto zastępować olejami roślinnymi. Od niedawna jednak smalec gęsi zyskuje ogromną popularność. Kupić go możemy w sklepach ze zdrową żywnością, a nawet aptekach. Skąd wzięło się tak duże zainteresowanie gęsim smalcem?

Z całą pewnością dzieje się tak za sprawą nowych badań naukowych, które wykazują, że w przeciwieństwie do „zwykłego” smalcu, smalec gęsi zawiera aż 70% kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym kwas oleinowy, kwas omega-9 i inne kwasy, których właściwości doceniają przede wszystkim osoby z tendencją do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy skutecznie obniża frakcję LDL, jednocześnie nie obniżając frakcji HDL – obniża poziom złego cholesterolu, nie wpływając na poziom dobrego cholesterolu. Smalec gęsi zawiera również cenne witaminy i minerały: witaminy z grupy B (wliczając kwas foliowy), witaminę C, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Trzeba jednak pamiętać, że około 30% smalcu z gęsi to kwasy nasycone, które cholesterol podwyższają. Ponadto smalec gęsi jest kaloryczny, dlatego należy spożywać go w ograniczonych ilościach.

Właściwości lecznicze smalcu gęsiego

Podobnie, jak dawniej, tak i dzisiaj znajdziemy zwolenników leczenia górnych dróg oddechowych właśnie za pomocą smalcu z gęsi. Rozpuszczając 2 łyżki gęsiego smalcu w mleku oraz dodając do niego miód i czosnek uzyskujemy rozgrzewający syrop, który łagodzi nie tylko kaszel, ale pomoże w walce z osłabieniem i gorączką. Smalec możemy także wcierać w bolące stawy oraz kręgosłup, łagodząc objawy choroby reumatoidalnej.

Smalec gęsi możemy także profilaktycznie wcielić do naszej diety. To doskonały sposób na odkrycie nowych walorów smakowych. Kanapka ze smalcem to sprawdzony sposób na szybką, energetyczną kolację lub przekąskę, po którą warto sięgnąć po wyczerpującej wędrówce lub innym wysiłku fizycznym. Nie zapominajmy, że smalec gęsi jest bardzo kaloryczny – płaska łyżka smalcu z gęsi zawiera aż 140 kcal.

Rozwiewamy też wątpliwości dotyczące możliwości smażenia na gęsim smalcu – produkt ten charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia, który przekracza 200 stopni Celsjusza, dlatego doskonale sprawdza się do smażenia i pieczenia najróżniejszych potraw. Niska temperatura topnienia nie ma wpływu na zdrowie zastosowanie smalcu gęsiego w obróbce cieplnej. Smalec gęsi polecamy w umiarkowanych ilościach – jako urozmaicenie dań nie tylko mięsnych. Smaczny, sycący smalec gęsi sprawdzi się szczególnie u osób aktywnych, które szukają różnorodnych źródeł zdrowych kwasów nienasyconych.

Artykuł powstał we współpracy z restauracją Restro.

comments icon2 komentarze
2 komentarze
748 wyświetleń
bookmark icon

One thought on “Smalec gęsi – właściwości tłuszczu z gęsi

    Napisz komentarz…

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *