Kandydozie mogą sprzyjać infekcje pierwotniakami i bakteryjne, ale szczególnie korzystne warunki do jej rozwoju tworzą antybiotykoterapia oraz dieta bogata w węglowodany. Ta ostatnia dostarcza składników odżywczych dla patogenów, sprzyjając namnażaniu się grzybów. Jak temu zapobiegać i jak leczyć kandydozę?
Candida – co to jest?
Candida (kandydoza) to grzybicze zakażenie organizmu. Wywołują ją różne gatunki grzybów z rodziny drożdży. W przypadku osłabienia odporności lub braku korzystnych bakterii we florze jelit następuje ekspansja candidy, zazwyczaj inicjowana w jelitach, ale z czasem może rozprzestrzenić się na inne narządy.
Czym grozi kandydoza?
- Problemy z układem pokarmowym, utrata sił, senność, bóle głowy i mięśni.
- Ekspansja grzybni powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Jelita zaczynają przepuszczać do krwioobiegu toksyny.
- Uszkodzenie jelit wpływa na zaburzenie przyswajania składników odżywczych.
- Toksyny mogą blokować działanie innych narządów, uniemożliwiając im samooczyszczanie.
- Skrajnym skutkiem jest rozwinięcie sepsy, zapalenie wsierdzia lub opon mózgowych.
Wykrycie i leczenie kandydozy
Trudno zidentyfikować obecność drożdżycy w narządach wewnętrznych lub zatokach za pomocą konwencjonalnych metod. W gabinecie Naturiana wykorzystywana jest nowoczesna diagnostyka biorezonansowa NLS, która umożliwia identyfikację candidy we wszystkich obszarach organizmu. Leczenie opiera się na wykorzystaniu Zappera Sweepera w połączeniu z odpowiednio dobranymi ziołami i dietą. Warto podkreślić, że żadne antybiotyki nie są w stanie zwalczyć candidy – wręcz przeciwnie, mogą zwiększać jej liczebność, rozwinąć także inne grzyby spoza rodziny candida i nasilić dolegliwości.