Nasiona konopi

Nasiona konopi – wymysł czy zdrowie?

Łuskane nasiona konopi uznawane są za cenne źródło składników pokarmowych. Nasiona te znane są ludzkości od wielu, wielu lat (jeszcze p.n.e.). Na początku stosowane były nie tylko jako źródło pożywienia, ale także wykorzystywano je do wyrobu tkanin. Szerokie wykorzystanie nasion konopi zapoczątkowało liczne protesty przeciwko nim. Głównym przeciwnikiem stosowania nasion konopi jest przemysł farmaceutyczny, zarzucający konopiom ich narkotyczne działanie. Walka z konopiami trwa. A skład nasion nie zmienia się od lat…

Skład nasion konopi zaskakuje

Nasiona te są źródłem pełnowartościowego białka roślinnego. To źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do funkcjonowania człowieka. Organizm nie jest w stanie go samodzielnie wytworzyć. Zawierają również błonnik pokarmowy, o którego znaczeniu i cennym wpływie na nasz układ pokarmowy nie możemy zapominać. Witaminy z grupy B, wspomagające prawidłowe działanie układu nerwowego, pozytywnie wpływające na stan skóry, włosów, paznokci, a także regulujące funkcje poznawcze, również wchodzą w skład nasion konopi. Takie składniki mineralne jak żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, zapewniające prawidłowy rozwój oraz korzystny wpływ na ogólne funkcjonowanie człowieka, także zawarte są w nasionach. Konopie to jedne z najzdrowszych roślin  na świecie!

Na co pomagają?

Dzięki temu, że skład nasion konopi jest tak bogaty, wspierają one nasz organizm w zachowaniu pełnego zdrowia. Zapobiegają miażdżycy, zawałom serca, udarom. Ich regularne spożywanie zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. Dziś nasiona konopi można zakupić w ekologicznych sklepach, jak i w sklepach internetowych, oferujących zdrową żywność (np. http://samznatury.pl). Nie są drogie, pochodzą od pewnych producentów, można je stosować do przygotowywania wielu potraw. Mają niską zawartość cukru, nie zawierają soli. Nie powinno się stosować więcej niż 3 łyżek dziennie tych drogocennych nasion, przez wzgląd na możliwość hiper witaminizacji organizmu, która jest równie szkodliwa jak niedobory.

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*