Różne

Odżywki białkowe – na co wpływają i jak je stosować? Podpowiadają eksperci z kliniki Cuevas

• Zakładki: 322


Odżywki białkowe to suplementy diety, które są szeroko stosowane wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. Ich głównym celem jest zwiększenie poziomu białka w organizmie, co może mieć pozytywny wpływ na budowanie mięśni, regenerację i utrzymanie zdrowia. Preparaty mogą być stosowane jako uzupełnienie codziennej diety lub dodatkowe źródło białka w okresach intensywnego treningu. 

Odżywki białkowe występują w różnych formach takich jak proszki, batony i napoje, dzięki czemu łatwo dopasować je do swoich nawyków żywieniowych. Przed rozpoczęciem suplementacji tego typu produktów trzeba skonsultować się z dietetykiem Łęczyca lub lekarzem, aby upewnić się, że dodatkowe źródło białka nie wpłynie negatywnie na osobę, która je zażywa.  Choć odżywki białkowe cieszą się ogromną popularnością, ich stosowanie może wiązać się z pewnymi skutkami ubocznymi. Do najczęstszych z nich należą: bóle brzucha, nudności, wymioty, zaparcia, biegunka, zgaga oraz problemy trawienne. Stosowanie odżywek białkowych może również powodować obrzęki i skurcze mięśni oraz wpływać na poziom cukru we krwi. Ponadto niektóre preparaty mogą powodować reakcje alergiczne, dlatego tak ważne jest poznanie opinii specjalisty. 

Jakie są zalety stosowania odżywek białkowych?

  • Uzupełnienie diety w białko – dziennie zapotrzebowanie na białko wynosi 0,9 gramów na kilogram masy ciała. Osobom powyżej 65 roku życia poleca się spożywać 1 g/kg, a w przypadku wystąpienia chorób przewlekłych lub nieodżywienia nawet 1,2 g/kg na dobę. 
  • Koktajle białkowe wspomagają przyrost mięśni oraz poprawiają wydajność i regenerację. Zapobiegają również utracie mięśni, a także mogą pomóc w zwiększeniu masy mięśniowej podczas utraty wagi.
  • Odżywki białkowe mogą pomóc w kontrolowaniu apetytu, zwiększając spalanie kalorii i utratę tłuszczu z brzucha.

Rodzaje odżywek białkowych

Najpopularniejszą odżywką białkową jest serwatka, która zawiera wszystkie aminokwasy z pożywienia, których potrzebuje ludzki organizm. Białka serwatkowe wspomagają pracę układu nerwowego, obniżają ciśnienie krwi, a także mają właściwości hipocholesterolemiczne. Do innych popularnych białek należą: 

  • Kazeina – pochodzi z nabiału, więc jest nieodpowiednia dla wegan i osób z alergią na mleko. Organizm trawi ją wolniej niż serwatkę, dlatego też zaleca się ją przyjmować wieczorem. Ze względu na bogactwo glutaminy i aminokwasów przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku;
  • Białko sojowe – zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i jest odpowiednie dla osób, które nie spożywają nabiału;
  • Białko grochu – bardzo dobre źródło aminokwasu argininy. Ma sporą zawartość błonnika pokarmowego, a także dostarcza cennych witamin (A, E, C, z grupy B) i składników mineralnych (wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo);
  • Białko konopne – nasiona konopi poza dużą ilością białka zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Konopie są doskonałym wyborem nie tylko dla wegan, ale również osób z alergią na nabiał lub soję.
comments icon0 komentarzy
0 komentarze
272 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *