Suplementy diety na dobre zagościły już w codziennej diecie wielu z nas. Bez względu na preferowany styl życia, wpieramy nasz organizm, stale dostarczając mu różnorodnych mikro i makroelementów. Jedną z substancji, których właściwości odkryto całkiem niedawno, jest grapina. Poznaj powody, dla których warto ją stosować. Dowiedz się, w czym może pomóc ekstrakt z pestek i skórek winogron połączony z innymi antyoksydantami.
Grapina – co to takiego?
Mówiąc najprościej, grapina to substancja otrzymywana w wyniku przetwarzania pestek winogron. W połączeniu z substancjami aktywnymi pochodzącymi ze skórek tych owoców grapina pomaga w utrzymaniu równowagi organizmu narażonego na działanie wolnych rodników.
Aby dodatkowo wzmocnić działanie grapiny, tworzone z jej użyciem preparaty są dodatkowo wzmacnianie innymi przeciwutleniaczami. W ten sposób w jednej kapsułce bez trudu mieści się dawka witamin E i C, która pomaga dbać o kondycję ludzkiego ciała i umysłu każdego dnia.
Zalety stosowania grapiny
Z regularnego przyjmowania grapiny wynika bardzo wiele korzyści. Główna z nich zakłada oczywiście ochronę przed wolnymi rodnikami, wywołujących liczne choroby organizmu. Poza tym produkt pod nazwą grapina zawiera bardzo wysokie stężenie witamin C i E. Ta pierwsza wpływa przede wszystkim na wzrost odporności. Duża zawartość witaminy E objawia się natomiast dobrą kondycją włosów, skóry i paznokci, którym z reguły brakuje mikroelementów.
Konsekwentne przyjmowanie grapiny i przeciwutleniaczy pomaga także w ograniczeniu procesu utleniania lipidów. W ten sposób komórki ciała są chronione przed niepożądanymi substancjami, które mogłyby wniknąć do ich wnętrza z zewnątrz.
Zawarty w grapinie ekstrakt pochodzący z winogron ma też zbawienny wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Dzięki temu skóra pozostaje jędrna i rozświetlona nawet niekorzystnych warunkach. Suplementy diety z grapiną i antyoksydantami pełnią zatem funkcję wysoko zintensyfikowanych kremów w kapsułkach. Efekty ich działania widać wyraźnie znacznie szybciej niż w przypadku tradycyjnych preparatów kosmetycznych dostępnych w drogeriach.
Kiedy włączyć grapinę do diety?
Z pozytywnych efektów spożywania winogron zdawano sobie sprawę już w starożytności. Nie bez powodu kult picia wina czerwonego należał do grona najważniejszych dla greckiej kultury. Dziś do regularnego spożywania wina zachęca m.in. tradycja francuska, jednak dobroczynną grapinę i inne przeciwutleniacze można dostarczyć organizmowi również w tabletkach.
Grapina to substancja, którą warto włączyć do codziennej diety, jeśli borykamy się z takimi problemami, jak:
- reumatyczne zapalenie stawów,
- zniekształcające zapalenie stawów i kości,
- cienka i zwiotczała skóra,
- niedobór witaminy C,
- zaburzenia pamięci, zmysłu wzroku oraz słuchu
- czy kontuzje sportowe o różnorodnym pochodzeniu.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Najlepsze Suplementy.