Osoby marzące o pięknej sylwetce często wpadają w pułapkę zbyt dużego ograniczenia tłuszczów w diecie. Oczywiście należy do minimum ograniczyć tłuszcze, które podwyższają poziom cholesterolu, ale nie należy rezygnować z dobrych tłuszczów. Czym jest dobry tłuszcz i jakie ma znaczenie dla naszego organizmu?
Dobry tłuszcz w diecie i jego znaczenie dla naszego organizmu
Coraz częściej słyszmy o tłuszczach dobrych i tłuszczach złych. Do złych zaliczamy głównie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego z wyłączeniem ryb oraz niektóre tłuszcze roślinne.
Dobre tłuszcze znajdziemy w roślinach i rybach, przede wszystkim w rybach morskich oraz w wielu roślinach.
Dobre tłuszcze mają ogromne znaczenie dla gospodarki hormonalnej, wykorzystywane są w różnych przemianach metabolicznych, potrzebne są do produkcji enzymów, wzmacniają nasz układ odpornościowy, transportują część witamin i przede wszystkim regulują poziom cholesterolu, który wzrasta, gdy do organizmu dostarczamy zbyt dużo złych tłuszczów.
Dobre tłuszcze: kwas omega-3 i kwas omega-6
Do najważniejszych dobrych tłuszczów możemy zaliczyć niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w szczególności kwas tłuszczowy omega-3 i kwas tłuszczowy omega-6. To one obniżają poziom trójglicerydów we krwi, regulują poziom cholesterolu, biorą udział w rozwoju układu nerwowego czy regulują pracę układu naczyniowo-sercowego. To tylko niektóre ważne procesy, w jakich biorą udział.
Jednak, aby faktycznie kwasy te spełniały swoją rolę, muszą być dostarczane w odpowiednich proporcjach.
Najnowsze wyniki badań wskazują, że prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 wynosi 1:5.
Najczęściej jednak spożywamy je w stosunku 1:15, przez co ich właściwości prozdrowotne znacznie maleją. W skrajnych przypadkach nieprawidłowe proporcje kwasów tłuszczowych przyczyniają się do zachodzenia rakotwórczych procesów w naszym organizmie.
Źródło kwasów omega-3 i omega-6
Najbardziej pożądane kwasy omega-3 znajdują się w rybach morskich (dlatego im tłustszą rybę morską zjemy, tym lepiej), w orzechach (szczególnie orzechach włoskich i migdałach), w skorupiakach, w algach, a także w niektórych olejach roślinnych (olej rzepakowy lub olej lniany). Natomiast kwas omega-6 znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych: oleju rzepakowym, oleju lnianym, oleju z pestek winogron czy oliwie z oliwek. Uważać natomiast należy na bardzo szkodliwy, rakotwórczy olej palmowy oraz niezdrowy olej kokosowy, którego szkodliwość potwierdziły ostatnie badania.
O znaczeniu dobrych tłuszczów dla naszego organizmu przeczytamy w fachowej prasie medycznej oraz w prasie o zdrowiu, której autorami są uznani lekarze czy dietetycy.
tagi: dobry tłuszcz w diecie, kwas omega 3, kwa omega 6, tłuszcze roślinne, tłuszcze zwierzęce