Mimo że wodę pijemy codziennie, rzadko tak naprawdę bierzemy pod uwagę to, jak istotną rolę odgrywa w naszym organizmie. Poza gaszeniem pragnienia oddziałuje na prawidłowe funkcjonowanie narządów oraz wpływa na dobre samopoczucie. Niedobór wody może wiązać się z pogorszeniem stanu zdrowia i wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Istotne jest to, by pita przez nas woda nie zawierała toksyn. Gdzie w takim razie ją przechowywać, by zachowała czystość? Odpowiedzią są naczynia miedziane.
Historia naczyń miedzianych
Miedź swoją popularność zdobyła już w starożytności, kiedy to stosowano ją nie tylko do produkcji przedmiotów użytkowych. Równie przydatna okazywała się w medycynie, gdzie służyła jako środek do leczenia ran, oparzeń skórnych czy wrzodów. Prozdrowotne działanie miedzi rozpowszechniała tradycyjna indyjska medycyna zwana Ajurwedą. Mówi ona o tym, że woda przechowywana przez kilka godzin w miedzianym naczyniu nabiera cudownych właściwości. Taką wodę można pić oraz z powodzeniem używać do kąpieli.
Naczynia miedziane i ich wpływ na wodę
Czym naczynia miedziane zasłużyły sobie na tak dużą i stale rosnącą popularność? Wpływają na to przede wszystkim właściwości, które zyskuje woda przechowywana we wspomnianych naczyniach. Wśród nich można wymienić:
- szybsze leczenie ran,
- usuwanie rtęci i ołowiu z organizmu,
- regulowanie pracy układu pokarmowego,
- zapobieganie niedokrwistości,
- łagodzenie stanów zapalnych,
- oczyszczanie z toksyn.
Lista prozdrowotnych właściwości wody z naczyń glinianych może być o wiele dłuższa. Tego typu kubki i inne akcesoria wykonane z miedzi pomagają filtrować wodę, oczyszczając ją z bakterii mających niekorzystny wpływ na nasz organizm.
Jak dbać o miedziane naczynia?
Co, jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do kupowania wody w plastikowych butelkach? Nie są drogie, łatwo je wyrzucić i nie wymagają czyszczenia. Podczas uprawiania sportu lub innych aktywności są bardzo poręcznym rozwiązaniem. Warto jednak wiedzieć, że plastik od dłuższego czasu cieszy się niepochlebną opinią w kontekście wpływu na nasze zdrowie. Poza tym dbanie o naczynia gliniane, by służyły nam latami, nie jest skomplikowane. Wystarczy raz na 3 dni czyścić naczynie papką wykonaną z 2 łyżek stołowych soli kuchennej i 2 łyżek stołowych soku z cytryny. Nalot z naczyń warto usuwać przy pomocy miękkiej szmatki. Nie zaleca się także używania mocnych detergentów i mycia naczyń w zmywarce.
Starożytne cywilizacje odkryły i przekazały kolejnym cywilizacjom wiele prozdrowotnych rozwiązań. Część z nich jest kultywowana do tej pory, w tym także naczynia gliniane, w których warto przechowywać wodę, by nadać jej cudowne właściwości.
Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym Białego Saibaby.