Kiszenie warzyw i owoców to jedna z najstarszych metod przedłużania ichtrwałości i świeżości. Dawniej był to jedyny sposób, aby urozmaicić swój jadłospis w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych płodów rolnych był ograniczony. Obecnie coraz więcej mówi się jednak o dobroczynnym wpływie bakterii fermentacji mlekowej na cały organizm. Dietetycy i trenerzy personalni przekonują, że warto wprowadzić na stałe kiszonki do swojego jadłospisu. W tym artykule przedstawimy kilka zalet jedzenia kiszonek.
Właściwości zdrowotne kiszonek
Oprócz tradycyjnych kiszonek, do których przyzwyczaiły nas nasze babcie – kiszonej kapusty, czy ogórków, z powodzeniem można również kisić wiele innych warzyw i owoców. Warto spróbować kiszonej rzodkiewki, która najlepiej smakuje w połączeniu z przekąskami lub jako dodatek do dań mięsnych i smażonych ryb. Równie ciekawym odkryciem mogą być kiszone kalafiory, buraki, cebule, marchewki oraz owoce takie jak jabłka, gruszki, czy śliwki.
Można długo dyskutować o walorach smakowych, które są kwestią bardzo subiektywną. Jednak, jeżeli chodzi odziałania prozdrowotne, kiszonki nie mają sobie równych. Po ich zjedzeniu w naszym organizmie kształtuje się kwaśne środowisko, które wpływa stabilizująco na przyswajanie wielu witamin. Dodatkowo efektem ubocznym kiszenia jest powstawanie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Co ciekawe stężenie tej witaminy w kiszonym produkcie jest wyższe niż w świeżym. W efekciespożywanie kiszonek przekłada się na poprawę kondycji organizmu, który uodparnia się na zachorowania.
Spożywanie kiszonek wspomaga odchudzanie
Bakterie, które powstają w wyniku fermentacji mlekowej, są również odpowiedzialne za utrzymanie i prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej. Jeśli masz problem z zaparciami, tendencje do powstawania stanów zapalnych lub wrzodów, warto wzbogacić swoją dietę o kiszone warzywa i owoce. Dbając o prawidłowy skład mikroflory jelitowej, możesz wpłynąć na usprawnienie pracy całego układu pokarmowego. To szczególnie ważne, jeżeli chciałbyś zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub po prostu poczuć się bardziej komfortowo.
Podstawą odchudzania jest właściwa dieta, dlatego warto wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe. Jednym z nich powinno być właśnie jedzenie kiszonek. To bardzo niskokaloryczne produkty, któresą jednocześnie bardzo sycące. Mają wysoką zawartość błonnika, który jest powszechnie znany z korzystnego wpływu na proces odchudzania. Wartowiedzieć, że cukier zawarty w warzywach i owocach jest w tym przypadku wykorzystywany do procesu fermentacji. Dzięki temu gotowe kiszonki mają bardzo niską zawartość węglowodanów.
Artykuł powstał we współpracy z restauracją Restro, która oprócz serwowania dań kuchni śródziemnomorskiej, ma również ofertę produktów wysyłkowych, takich jak przyprawy, smarowidła, czy kiszonki.