Zdrowy cukier?

Ksylitol – zdrowy cukier? Czy to w ogóle możliwe?

Zdrowy cukier brzmi jak jakiś oksymoron! Dorośli straszą dzieci, że od cukru wypadną im zęby, wszystkie poradniki trąbią o odchudzaniu i zagrożeniu otyłością, o unikaniu cukrów, i aż tu nagle pojawia się to pojęcie – zdrowy cukier. Czy cukier w ogóle może być zdrowy?

Tak! Jest taki cukier, zwany ksylitolem, który w przeciwieństwie do cukru białego, nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, a wręcz przeciwnie – zmniejsza szkodliwą fermentację. To cukier brzozowy, będący alkoholem cukrowym, jednym z najsłodszych alkoholi, uzyskiwanych z drzewa brzozy. Ksylitol cechuje się znacząco niższym indeksem glikemicznym (IG = 8) od cukru białego, jest naturalnym słodzikiem, polecanym cukrzykom. Oprócz tego, że cukier brzozowy jest po prostu słodki i zdrowszy od białego, wyróżnia go szereg pożądanych właściwości, takich jak: działanie antybakteryjne, wspomaganie odporności, odczyn zasadowy, regulujący równowagę zasadową, jak i niska kaloryczność. Ksylitol jest odporny na obróbkę termiczną i nie traci podczas niej swoich cennych właściwości.

Cukier na zęby

Badania naukowe ksylitolu dowiodły, że ma on pozytywny wpływ na zdrowie zębów – tak, to cukier zalecany przez dentystów, bowiem ma działania antybakteryjne, niweluje on szkodliwe skutki działania bakterii, pomaga w zapobieganiu próchnicy zębów. Bakterie będące odpowiedzialne za choroby dziąseł, zapalenia, żywią się głównie glukozą ze zjadanego pożywienia, ksylitol im nie pasuje. Stosując ksylitol zamiast cukru zwykłego, redukujemy pożywki dla szkodliwych bakterii.

W Polsce wciąż dość trudno jest kupić prawdziwy ksylitol, nie będący związkiem chemicznym powstałym w procesie przetwarzania kukurydzy czy innych roślin (jak to bywa z chińskimi odpowiednikami cukru „brzozowego”), a prawdziwym, alkoholem cukrowym z drzewa brzozowego. Sprowadzany jest fiński cukier brzozowy – od firmy Santini, który szczerze wszystkim polecamy (http://samznatury.pl/).

 

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*