Wpływ cukru na organizm

Wpływ cukru na organizm

Zbyt duże spożycie cukru wpływa niekorzystnie na ludzki organizm. Cukier bowiem tuczy, usuwa z organizmu witaminę B, a ponadto odpowiedzialny jest za cukrzycę, arteriosklerozę, spadek odporności oraz próchnicę zębów.
Cukier to puste kalorie, które w momencie gdy nie zostają zutylizowane, przekształcają się w tłuszcz. Substancja ta nie zawiera w zasadzie żadnych składników odżywczych, a wręcz przeciwnie. Istotne składniki są zużywane podczas  metabolizmu cukrów. Nadmierna ilość cukru wpływa niekorzystnie na wszystkie narządy. Początkowo jest on magazynowany w wątrobie w postaci glukozy (glikogenu). Pojemność wątroby jest jednak ograniczona, więc dzienna dawka cukru rafinowanego powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru powoduje, że  w krótkim czasie przestaje się on tam mieścić. Wątroba staje się przepełniona, a nadmiar glukozy powraca do krwi w postaci kwasów tłuszczowych. Trafiają one stopniowo do każdej części ciała i odkładają się w problematycznych obszarach – pośladkach, udach czy brzuchu.
W momencie gdy kwasy tłuszczowe nie mają się już gdzie odkładać, wędrują do narządów np. serca czy nerek. Doprowadzają do spowolnienia ich działania, odkładania się na nich tłuszczu i stopniowej ich  degeneracji. Objawia się to w ospałości i obniżonej chęci do działania. Zbyt duże spożywanie cukru bardzo niekorzystnie wpływa również na funkcjonowanie mózgu. Warunkiem koniecznym do jego prawidłowego działania jest obecność kwasu glutaminowego pochodzenia roślinnego. Główną rolę w podziale kwasu na poszczególne składniki generujące reakcje mózgu odgrywa witamina B, która wytwarzana jest przez bakterie symbiotyczne żyjące w ludzkich jelitach. Podczas spożywania dużej ilości rafinowanego cukry bakterie te stopniowo obumierają, co powoduje spadek ilości witaminy B w organizmie. Nadmiar cukru powoduje uczucie senności oraz osłabienie zdolności zapamiętywania informacji.
Cukier spowodować może m.in. hipoglikemię oraz nadwagę, które prowadzą do otyłości i cukrzycy. Dotyczy to zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Cukier ponadto wypłukuje  z organizmu cenne witaminy i sole mineralne, podnosi ciśnienie krwi, a także poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Wszystko to wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia zawału serca. Cukier to także czynnik inicjujący niewydolność układu autoimmunologicznego oraz immunologicznego. Zakłóca równowagę hormonalną organizmu oraz wspomaga rozwój komórek nowotworowych. Zbyt duże jego spożywanie prowadzić może do uzależnienia i to już w wieku niemowlęcym.

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*